Manifiesto ¡Parad el TAV ahora! ¡Basta de despilfarro! ¡Decidamos entre tod@s!

Han trans­cu­rri­do 8 años des­de que se ini­cia­ran las obras del Tren de Alta Velo­ci­dad (TAV). En este tiem­po hemos podi­do cons­ta­tar el derrum­be de un mito. En estos últi­mos 8 años se ha demos­tra­do la invia­bi­li­dad del TAV y su nulo bene­fi­cio social. El fra­ca­so de un pro­yec­to que dila­pi­da millo­nes, obli­ga a recor­tar par­ti­das des­ti­na­das a la nece­si­da­des socia­les bási­cas y está ori­gi­nan­do impor­tan­tes daños a nivel social, eco­nó­mi­co y ambien­tal.

Quie­nes inten­tan impo­ner este pro­yec­to no dicen cuán­to han gas­ta­do has­ta aho­ra, ni saben cuán­to más van a tener que gas­tar, ni cuán­do van a ter­mi­nar las obras. Cada vez más incóg­ni­tas acer­ca de la mayor inver­sión jamás rea­li­za­da en Eus­kal Herria que, pese a la tozu­dez de sus impul­so­res, se ha que­da­do sin cone­xión a París y a Madrid y cuyos tiem­pos pre­vis­tos para unir Bil­bo, Gas­teiz y Donos­tia van aumen­tan­do has­ta hacer­los prác­ti­ca­men­te igua­les a los del coche o auto­bús. Igual­men­te absur­do resul­ta el TAV en Nafa­rroa, de nin­gún sitio a nin­gu­na par­te, sin cone­xio­nes con la CAV ni con Ara­gón.

La reali­dad se ha impues­to a un pro­yec­to que se nos ha pre­sen­ta­do como estra­té­gi­co. El gran impul­so eco­nó­mi­co que las obras trae­rían, según sus pro­mo­to­res, no se ha podi­do per­ci­bir más allá de los bol­si­llos de las gran­des cons­truc­to­ras que siem­pre han ido de la mano de los par­ti­dos polí­ti­cos de allí y de aquí, tal y como demues­tran los cada vez más nume­ro­sos casos de corrup­ción. La pre­ca­rie­dad y sinies­tra­li­dad labo­ral se han ceba­do en los tra­ba­ja­do­res de la obra del TAV, gran par­te de ellos sub­con­tra­ta­dos en con­di­cio­nes labo­ra­les y de segu­ri­dad pési­mas que ya se han cobra­do 7 vidas.

Los res­pon­sa­bles de este des­pil­fa­rro, PNV, UPN-PP y PSE-PSN-PSOE no tie­nen nin­gún repa­ro para des­ti­nar, año tras año, gran par­te de los pre­su­pues­tos que mane­jan a esta obra. Saben que dicho dine­ro tie­nen que pedir­lo pres­ta­do y endeu­dan cada vez más a sus res­pec­ti­vos gobier­nos. Sin embar­go, ase­gu­ran que no lle­ga para ser­vi­cios socia­les y otros sec­to­res de acti­vi­dad eco­nó­mi­ca o cul­tu­ral.
Esta polí­ti­ca está tenien­do con­se­cuen­cias muy gra­ves, y lo serán más aún si no dete­ne­mos esta locu­ra: cuan­to más tar­de­mos en dete­ner el pro­yec­to, la catás­tro­fe eco­ló­gi­ca será mayor, y mayo­res serán las pér­di­das eco­nó­mi­cas y las con­se­cuen­cias socia­les. Estas ten­drán que asu­mir­las tam­bién nues­tros hijos e hijas, sin poder uti­li­zar el TAV, ya que el pre­cio que ten­drán que poner a los bille­tes para pagar su man­te­ni­mien­to será inasu­mi­ble para la gran mayo­ría de la pobla­ción. Sir­va de mues­tra el ser­vi­cio de AVE que une Bar­ce­lo­na y París, recién decla­ra­do en quie­bra por no lle­gar ni de lejos al núme­ro de via­je­ros pre­vis­to.

Ante esta gra­ve situa­ción, las per­so­nas y colec­ti­vos que fir­ma­mos el pre­sen­te mani­fies­to exi­gi­mos:
1.- Que se para­li­cen inme­dia­ta­men­te las obras del TAV.
2.- Que se des­ti­nen las par­ti­das pre­su­pues­ta­rias diri­gi­das a este fas­tuo­so pro­yec­to a las nece­si­da­des más acu­cian­tes que en este momen­to tie­ne nues­tra socie­dad: sani­dad, edu­ca­ción, vivien­da, ser­vi­cios socia­les… ni un euro más para el TAV!
3.- Que se abra un deba­te téc­ni­co, social y polí­ti­co a la vez que un pro­ce­so par­ti­ci­pa­ti­vo de infor­ma­ción y deci­sión popu­lar sobre esta infra­es­truc­tu­ra, para poder deci­dir qué hacer de cara al futu­ro..
Así mis­mo, hace­mos un lla­ma­mien­to a todas las per­so­nas y colec­ti­vos para que se sumen a la mani­fes­ta­ción nacio­nal que, con este mis­mo obje­ti­vo, hare­mos en Donos­tia el pró­xi­mo 13 de junio.

Con­vo­ca­to­rias y accio­nes prin­ci­pa­les:
-Mani­fies­to ¡Parad el TAV ahora!:se pro­po­ne dar­le la máxi­ma difu­sión posi­ble y reco­ger la adhe­sión de todos tipo de gru­pos y colec­ti­vos. Igual­men­te se rea­li­za­rá un repar­to masi­vo del mani­fies­to en la calle, cen­tros de estu­dio, mer­ca­dos, esta­cio­nes. Para ello se pro­po­ne rea­li­zar dos sema­nas infor­ma­ti­vas del 4 al 10 y del 25 al 30 de mayo.
-Mesas redon­das y deba­tes: Asi­mis­mo se orga­ni­za­rán mesas redon­das y char­las-deba­te de for­ma des­cen­tra­li­za­da.
-Sába­do 30 de mayo: Men­di martxa y acto en Atxon­do (Biz­kaia), con­vo­ca­da a nivel de Eus­kal Herria. Mar­cha mon­ta­ñe­ra a las 10h; pos­te­rior­men­te, comi­da popu­lar y acto a las 17h.
-13 de junio: Mani­fes­ta­ción nacio­nal en Donos­tia:
Con sali­da a las 17’30h des­de Alder­di Eder.

RECOGIDA DE ADHESIONES AL MANIFIESTO

Los apo­yos deben enviar­se a: ahttavgeldituorain@​gmail.​com

CONVOCANTES: AHT Gel­di­tu! Elkar­la­na, Mugi­tu! Mugi­men­dua, Frac­king EZ, Eko­lo­gis­tak Martxan, Eguz­ki, LAB, STEE-EILAS, ESK, EHNE, CNT, Eus­ka­di­ko CGT/​LKN, HIRU, Berriotxoak, Duin­ta­su­na, Eus­kal Herri­ko Bil­gu­ne Femi­nis­ta, Ernai, Ikas­le Aber­tza­leak, Gaz­te Aber­tza­leak, Komi­te Inter­na­zio­na­lis­tak, Aska­pe­na, EHE, KEM-MOC, Sare Anti-Faxis­ta, EH Sozia­lis­ta, Ruti-Dis­tri, ATTAC, Mutri­ku Natur Tal­dea, ETA GEHIAGO…

AHT Gelditu Orain! Manifestazio nazionala, Donostian, Ekainak 13

Eus­kal Herri­ko hain­bat mugi­men­duk, sin­di­ka­tuk eta era­kun­de sozia­lek AHT gel­ditzea exijitze­ko bate­ra­ko kan­pai­na egin­go dute. Eki­men bate­ra­tu honen aur­kez­pen gisa, gaur­ko pren­tsau­rre­koan “AHT GELDITU ORAIN! Xahu­ke­ta gehia­go ez! Herri­ta­rrok era­ba­ki!” goi­bu­rua duen mani­fes­tua argi­ta­ra eman dugu. AHT gel­ditzea­ren alde­ko mani­fes­tu horren ingu­ruan atxi­ki­men­du uga­ri bil­tze­ko asmoa dugu, eta infor­ma­zio eta mobi­li­za­zio dina­mi­ka bat gara­tu­ko da, eki­me­na­ren buruan AHT gel­ditzea exijitze­ko mani­fes­ta­zioa dei­tu­ko dugu­la­rik ekai­na­ren 13an Donos­tian. Hori dela eta, AHTren opo­si­zioa­re­kin bat egi­ten duten mugi­men­du, per­tso­na eta era­kun­de guz­tiei dei egi­ten die­gu bate­ra­ko eki­men honek par­te-har­tze aha­lik eta zaba­le­na eta ire­kie­na izan dezan.

AHT GELDITU ORAIN! MANIFESTUA Xahu­ke­ta gehia­go ez! Herri­ta­rrok era­ba­ki!

8 urte iga­ro dira Abia­du­ra Han­di­ko Tre­na (AHT) egi­te­ko lanak hasi zire­ne­tik. Ordu­tik hona mito bat eror­tzen iku­si dugu. Urte haue­tan zehar age­rian gel­di­tu da AHT ez dela bide­ra­ga­rria eta ez daka­rre­la inon­go onu­ra­rik gizar­tea­ren­tza­ko. Porrot egin du proiek­tu honek, mili­oiak xahutzen ditue­na eta oina­rriz­ko beha­rri­zan sozia­le­ta­ra bide­ra­tu behar­ko lira­te­keen par­ti­dak murriz­tu beha­rra daka­rre­na, kal­te itze­la era­gi­nez gizar­te, eko­no­mia eta ingu­ru­men arloe­tan.

Proiek­tu hau inpo­sa­tu nahian ari dire­nek ez digu­te esa­ten zen­bat diru gas­ta­tu duten orain arte eta ez daki­te zen­bat gehia­go behar­ko den aurre­ran­tzean, ezta noiz amai­tu­ko dituz­ten lanak ere. Gero eta zalan­tza gehia­go Eus­kal Herrian seku­la egi­ni­ko inber­tsio han­die­na­ren gai­nean, bul­tzatzai­le buru­go­go­rrei errea­li­ta­tea ikus­ten uzten ez die­na: Paris eta Madri­le­kin lotu­ra­rik ez dau­ka eta, gai­ne­ra, Bil­bo, Gas­teiz eta Donos­tia artean aurri­ku­si­ta­ko den­bo­rak gero eta han­dia­goak dira, autoen edo auto­bu­sen ia parean ego­te­raino. Mai­la bere­ko zen­tzu­ga­be­ke­ria iku­si deza­ke­gu Nafa­rroan, inon­dik inora ez doan AHTa erai­kitzen ari bai­ti­ra, Ara­goi­re­kin eta EAE­re­kin lotu­ra­rik ez due­na.

Estra­te­gi­kotzat sal­du nahi izan digu­ten proiek­tu honi errea­li­ta­tea gai­len­du zaio. Erai­kun­tza lanek eka­rri behar omen zuen bul­tza­da eko­no­mi­ko han­dia ez du inork ere iku­si, han­go eta hemen­go alder­di poli­ti­koe­ta­ko lagun minak diren erai­kun­tza enpre­sa­rio han­diek izan ezik, pol­tsi­koak ondo bete dituz­te­nak, gero eta mai­za­go aza­le­ratzen diren ustel­ke­ria kasuak leku­ko. Pre­ka­rie­ta­tea eta lan istri­puak AHT­ko lane­tan ari diren lan­gi­leen egu­ne­ro­ko ogia dira, beraie­ta­ko gehie­nak azpi­kon­tra­ten eskue­tan harra­pa­tu­ta, lan eta segur­ta­sun bal­din­tza negar­ga­rrie­tan, honez gero 7 hil­da­ko era­gin dituz­te­nak.
Diru-xahu­ke­ta honen eran­tzu­leek, EAJ-PNV, UPN-PP eta PSE-PSN-PSOE, ez dau­ka­te inon­go ara­zo­rik urte­ro aurre­kon­tuen zati han­di bat obra hone­ta­ra bide­ratze­ko. Bada­ki­te diru hori mai­le­guan eska­tu behar dela eta gero eta zor han­dia­goa pilatzen dute­la eskue­tan dituz­ten gober­nuen gai­nean. Aldi berean, gai­ne­ra, esa­ten digu­te ez dagoe­la diru­rik gizar­te zer­bitzue­ta­ra­ko eta kul­tu­ra edo eko­no­mia­ko bes­te­la­ko arloe­ta­ra­ko.

Poli­ti­ka honek oso ondo­rio larriak dakar­tza eta are larria­goak izan­go dira ez badu­gu ero­ke­ria hau gel­dia­raz­ten: zen­bat eta gehia­go itxa­ron proiek­tu hau gel­dia­raz­te­ko, ezbehar eko­lo­gi­koa are han­dia­goa izan­go da eta gale­ra eko­no­mi­koak eta ondo­rio sozia­lak are sako­na­goak. Ondo­rio guz­ti horiek gure seme-ala­bek ere ordain­du­ko dituz­te, AHT era­bil­tze­ko auke­ra­rik izan gabe gai­ne­ra. Izan ere, man­te­nu gas­tuak ordain­du ahal iza­te­ko txar­te­lei jarri behar­ko zaiz­kien pre­zioak oso gutxik ordain­du ahal izan­go dituz­te. Hor dau­ka­gu, adi­bi­de gisa, Bar­tze­lo­na eta Paris lotzen dituen AVEa, kie­bran dagoe­na aurri­ku­si­ta­ko bidaia­ri kopu­ru­ra hur­bil­du ere ez dela­ko egi­ten.

Egoe­ra hau iku­si­ta, adie­raz­pen hau sinatzen dugun herri­tar eta elkar­teek ondo­ren­goa exi­gitzen dugu:
1.- Bereha­la AHT­ko lanak gel­dia­ra­zi ditza­te­la.
2.- Proiek­tu arran­ditsu honi bide­ratzen zaiz­kion diru-par­ti­dak era­bi­li dai­te­ze­la une hone­tan jen­dar­teak dituen bene­taz­ko pre­miei: osa­su­na, hez­kun­tza, etxe­bi­zitza, gizar­te-zer­bitzuak… euro bat gehia­go ere ez AHTra­ko!
3.- Ire­ki dadi­la ezta­bai­da tek­ni­ko, sozial eta poli­ti­koa azpie­gi­tu­ra honen ingu­ruan, herri­ta­rren par­tehar­tze, infor­ma­zio eta era­ba­kitze pro­ze­su bate­kin bate­ra, guz­tion artean era­ba­ki deza­gun zer egin proiek­tu hone­kin.

DEIALDIAK ETA EKINTZA NAGUSIAK:
-AHT Gel­di­tu Orain! mani­fes­tua: AHTren sala­ke­ta eta gel­dia­raz­pe­na alda­rri­katzen duen mani­fes­tua­re­ki­ko era guz­tie­ta­ko tal­de era elkar­teen atxi­ki­men­duak bil­du­ko dira. Hala­ber, mani­fes­tua­ri aha­lik eta heda­pen zaba­le­na eman­go dio­gu, esku-orri baten bana­ke­ta masi­boa egin­go dela­rik herrie­tan, ikas­tetxee­tan, azo­ke­tan, gel­to­kie­tan… Hor­ta­ra­ko infor­ma­zio asteak egin­go dira maiatza­ren 4etik 10era eta 25etik 30ra bitar­te.
-Mahain­gu­ruak eta hitzal­di ezta­bai­dak: Hala­ber, mahain­gu­ruak eta hitzal­di-ezta­bai­dak anto­la­tu­ko dira era des­zen­tra­li­za­tuan.
-Maiatzak 30 larun­ba­ta: Men­di martxa eta eki­tal­dia Atxon­don (Biz­kaia), Eus­kal Herri mai­lan dei­tu­ta:
Men­di martxa goi­ze­ko 10etan; ondo­ren, herri baz­ka­ria, eta arratsal­de­ko 5etan eki­tal­dia.
-Ekai­nak 13: mani­fes­ta­zio nazio­na­la Donos­tian:
Arratsal­de­ko 5’30etan Alder­di Ede­rre­tik abia­tu­ta

MANIFESTUARI ATXIKIMENDU BILKETA. Sos­ten­guak hona­ko hel­bi­de­ra bidal­tzea eskatzen da: ahttavgeldituorain@​gmail.​com

DEITZAILEAK: AHT Gel­di­tu! Elkar­la­na, Mugi­tu! Mugi­men­dua, Frac­king EZ, Eko­lo­gis­tak Martxan, Eguz­ki, LAB, STEE-EILAS, ESK, EHNE, CNT, Eus­ka­di­ko CGT/​LKN, HIRU, Berriotxoak, Duin­ta­su­na, Eus­kal Herri­ko Bil­gu­ne Femi­nis­ta, Ernai, Ikas­le Aber­tza­leak, Gaz­te Aber­tza­leak, Komi­te Inter­na­zio­na­lis­tak, Aska­pe­na, EHE, KEM-MOC, Sare Anti-Faxis­ta, EH Sozia­lis­ta, Ruti-Dis­tri, ATTAC, Mutri­ku Natur Tal­dea, ETA GEHIAGO…

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter

Leave a comment

Iruzkina idatzi / Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: